Polski Karnawał

Polski Karnawał

Karnawał wywodzi się ze Starożytnej Grecji, a jego nazwa pochodzi od włoskich słów „cerne vale”, tłumaczonych na „połykać mięso” czy „mięso żegnaj”. Tradycja ta wywodzi się z kultów płodności oraz kultów agrarnych.

Karnawał zawsze był świętem, obchodzonym w huczny i radosny sposób. Podczas jego trwania, w wielu krajach europy, ludzie pili wino, tańczyli wokół ogniska oraz śpiewali.

W Polsce karnawał pojawił się jeszcze za czasów szlachty sarmackiej. Karnawał po staropolsku nazywany jest także zapustami i oznacza okres od Nowego Roku lub od Trzech Króli, który trwa aż do Środy Popielcowej.

Zapusty stanowiły czas zabaw i tańców, często łączonych z piciem dużej ilości alkoholu. Na stołach królowały tłuste potrawy, wśród których gościły między innymi placki ziemniaczane.

Popularnością cieszyły się również smakołyki, takie jak faworki, pączki czy bliny. Spożywane w nadmiarze jedzenie miało na celu zaspokoić głód, związany z nadchodzącym postem.

Zwyczajem zapustowym były również przebieranki, które przetrwały aż do dzisiejszych czasów.